Fra: rosa [mailto:rosa@post12.tele.dk]
Sendt: 3. marts 2009 14:21
Til: Undisclosed-Recipient:;
Emne: Interview med et tidl. medlem af det legale tyske naziparti NPD
Prioritet: Høj

 

 

 

 

Interview med et tidl. medlem af det legale tyske naziparti NPD

-          oversat af autonom info-service

 

Det tyske højreekstremistiske parti NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) er det legale samlingssted for alskens nostalgiske og militante nazier. NPD har på landsplan omkring 7000 medlemmer og fik ved sidste parlamentsvalg i 2005 sammen med den racistiske valgliste Deutsche Volks Union 1,6 procent af stemmerne. (1) NPDs hårde kerne består af gamle og yngre nazier, der udadtil forsøger at fremstå som pæne, konservative patrioter.

I et interview fortæller en tidligere NPD-funktionær en helt anden historie om partiets ledende politikere og den parti-interne pronazistiske konsens.

 

Vi har oversat og lettere redigeret et udpluk af dette interview*, da NPD spiller en central rolle indenfor det vidt forgrenede højreekstremistiske spektrum over hele Europa.

Mange af de voldelige nazi-overfald på indvandrere, politiske modstandere og anderledes tænkende,  trækker spor til dette parlamentariske parti. Der er tale om brutale overfald på fagforeningsfolk (2), boligløse, handicappede, en anti-fascistisk politimand (3) , alternative musiksteder, infocaféer, m.m.  Listen er lang.

 

 

 

          ” Vi henter Slesvig tilbage, derefter får  de venstreorienterede en på kæften...”

 

Uwe Luthardt sad i ledelsen af NPD i den østtyske by Jena. Efter tre måneder i ledelsen forlod han partiet. I en netop udkommen bog fortæller han om sine erfaringer med rejsen ” i den nationalt befriede zone” *

 

-         De er fornyligt trådt ud af NPD, men bor stadig væk helt åbent i deres hjemby. Er de ikke bange?

 

Uwe Luthardt: Jeg blev truet af min lokale partiforeningsformand: ”Et ledelsesmedlem udtræder ikke af partiet, enten bliver man smidt ud eller man forsvinder”. Jeg  svarede, at jeg ved mere om ham end han om mig. Derefter var der ro. Folk som bare forlader partiet, får normalt store problemer og under mere uheldige omstændigheder vågner man op på intensivafdelingen på hospitalet.

 

-         Medlemmer der går ud bliver altså truet?

 

Uwe Luthardt: Det forekommer, ellers ville der være endnu færre medlemmer. Stemningen er pt. ikke særligt god, man fornemmer, at partiet mangler penge til stort set alt.

 

-         Hvad var der galt med deres partivenner?

 

 Uwe Luthardt: Det var overhovedet ikke min verden. Når man kom til generalforsamling, så man først alle de der skinheads – med en sort sol eller andre nazi-symboler på armen. De havde drukket og kunne være ret provokerende. Når der ikke var nogle modstandere tilstede, sloges de med hinanden.

 

-         Der var altså ikke ligefrem tale om noget ”intellektuelt samvær”?

 

Uwe Luthardt: Mange i JN ( Junge Nationaldemokraten/JN) og ”Kameradschaften” har en intelligenskvotient på niveau med min skostørrelse. De fleste har  simpelthen en mislykket biografi: De går i hjælpeskoler, eller de har afbrudt deres skole/mesterlære. Mange er alkoholikere, som ikke har andre steder at gå hen - og så er der bøllerne. I  de enkelte lokalafdelinger er der højst tre til fem mænd, som har en ren straffeattest. Det er dem, som bliver sendt til pressen eller placeret i en info-bod.

 

-         Hvad havde De umiddelbart håbet på ved at melde Dem ind i partiet?

 

Uwe Luthardt: At jeg kunne gøre noget for Tyskland. Et Stortyskland falder udenfor min tankegang. Pludseligt hed det, at vi henter Slesvig tilbage, derefter får  de venstreorienterede en på kæften...

 

-         Hvor får partiet sine penge fra?

 

Uwe Luthardt: Blandt andet fra musikarrangementer. Entréen koster jo en klækkelig sum. Og så naturligvis indtægterne fra ”Das Fest der Völker” (”Folkenes fest”), som i 2007 indbragte knap 17.000 euro ( 119.000 kr).

 

( ... )

 

Uwe Luthardt: ( NPD får desuden ) økonomisk støtte fra Sydamerika. Der er tale om bidrag fra nationaltsindede tyskere, som i længere tid ikke har været i Tyskland. De sender for eksempel et bidrag til en eller anden småvirksomhed. Derfra bliver det så videregivet til partiet. NPD-chef Udo Voigts indflydelse i partiet bygger ikke mindst på disse finansfolk fra Sydamerika. Det samme gælder for hans stedfortræder, advokaten Jürgen Rieder, som har rigtig gode kontakter dertil.

 

-         Overfor medierne præsenterer NPDs funktionærer sig som højreorienterede demokrater. Man forsøger at undgå forfatningsfjendtlige ytringer. Hvor radikalt er partiet egentligt?

 

Uwe Luthardt: Målsætningen er genetablering af ”Riget”, hvor et nyt SA gør rent bord med anderledes tænkende. ( SA: Sturm Abteilung / Hitlers bøllekorps med 400.000 medlemmer. Efter 1934 mistede SA sin betydning. Kommentar af oversætterne)

 

-         Gælder det også den mere moderate fløj?

 

Uwe Luthardt: Der findes ingen moderat fløj. De få stykker, der opfatter sig som sådan, har intet at skulle have sagt. Skolingen i omgang med medierne er ganske effektiv. Aktivisterne er klar over, hvordan de skal formidle stoffet. Det starter med en anordning om kun at mødes med ikke-partimedlemmer på neutrale steder. Det gælder for alle undtagen partiformanden, som målrettet kan præsentere besøgende for et kæmpestort, massivt skrivebord og partiets faner bagved.

I partihuset i Jena har der aldrig været nogen journalister. Det bliver ikke uden grund internt kaldt ”det brune hus” . I kælderen er der mængder af SS-billeder. Der findes også et rum med våben. (SS: Schutz Staffel. Hitlers militære eliteenheder. Kommentar fra oversætterne).

 

-         Det er altså bare en påstand, at det ”Tredje Rige” slet ikke er noget tema i NPD?

 

Uwe Luthardt: Ren taktik. På denne måde vil man komme i kontakt med folk, som endnu ikke er klar over, at partiet ikke bare er stærk højreorienterede, men endnu mere radikalt. Det drejer sig om at optræde respektabelt i offentligheden. Derfor ser partiledelsen helst, at medlemmerne har en ganske almindelig frisure og en ganske almindelig beklædning. Det er sådan nogen, man stiller i info-boderne.

 

-         Risikerer man ikke at holde de militante nazistiske aktivister udenfor, når man præsenterer sig alt for borgerlig?

 

Uwe Luthardt: Nej, fordi alle er klar over, at dette er ren taktik. Flyers, plakater og deltagelsen i protesterne mod Hartz-IV – er bare skalkeskjul. ”Vi smider udlændingene ud, så har tyskerne arbejde igen” - det er det essentielle i NPDs fremgangsmåde. Det er kun helt internt, man taler om  ”godsbanevogne”.

 

-         Menes der godsbanevogne som i det ”Tredje Rige”?

 

Uwe Luthardt: Dem som man vil fragte politiske modstandere, jøder og udlændinge bort i, hvis man får flertallet i landet. Internt snakkes der åbenlyst herom, man synger også gerne nazi-sange som ”Horst-Wessel-Lied” (”Idag har vi Tyskland, imorgen hele verden...” kommentar af oversætterne).

 

-         Forholdet til ”Kameradschaften” (Netværk af militante nazier. Kommentar af oversætterne) er på trods heraf ikke altid uden konflikter.

 

Uwe Luthardt: Absolut ikke. De ”Frie Nationalister” lader sig ikke foreskrive noget og er skeptiske overfor partier. Alligevel lader de fleste sig benytte af NPD. De er partiets nyttige idioter på samme måde, som SA fungerede for NSDAP Jeg har tit sagt til dem: Se bare på SA’s historie. Sådan vil det også gå med jer, når de kommer til magten. (NSDAP: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, nazipartiet, toppede med 7,5 - 8 millioner medlemmer i 1944. Kommentar af oversætterne).

 

-         Hvornår opdagede De, at partiets interne kommunikation adskiller sig fra dets præsentation udadtil?

 

Uwe Luthardt: Ret hurtigt efter jeg kom ind i bestyrelsen. Det er heller ikke så svært, når man ser, at folk her hilser hinanden med udstrakt arm.

 

-         Hvordan går det til, at aktivisterne i offentligheden strikt afholder sig fra sådan en forfatningsstridig adfærd?

 

Uwe Luthardt: Fodfolket har strenge ordrer om ikke at tale med mediefolk. Det sker også meget sjældent, at nogen taler over sig. Hvis dette alligevel sker, bliver vedkommende straks trukket tilbage fra offentligheden. Alle funktionærer har gennemgået den samme skoling. (...) Der findes internt skolingsmateriale, hvoraf det fremgår, hvordan hver enkelt skal forholde sig. Særlig ømt er naturligvis spørgsmål, der omhandler det ”Tredje Rige”. Derfor bliver svaret på spørgsmål som ”Hvad siger de til Holocaust?” trænet grundigt.

 

-         Hvilken politik drømmer NPDs ledere om?

 

Uwe Luthardt: De drømmer om Det Tyske Rige. De er helt overbevidst om, at de på et eller andet tidspunkt vinder et valg og at det så rigtig kan gå løs. Hvad der så vil ske, kan enhver tænke sig til.

_____

Kilde:

* Interviewet er offentliggjort i det tyske ugemagasin Der Spiegel og del af bogen:

Christoph Ruf/Olaf Sundermeyer: "In der NPD - Reisen in die National Befreite Zone"
Forlaget Beck'sche Reihe, januar 2009, 229 sider, 12,95 euro

 

 

 

Noter

1)      I to østtyske delstater lykkedes det for NPD at komme ind i delstatsparlamenterne: Mecklenburg-Vorpommern: 7,3 procent (2006), Sachsen: 9,2 procent (2004).

2)      Om det nylige overfald på fagforeningsfolk efter en naziopmarch i Dresden: http://indymedia.dk/articles/792

3)      Passaus politichef Alois Mannichl blev den 13. december 2008 stukket ned på hans bobæl i Fürstenzell (Bayern) af nogle skinheads. Han blev alvorligt såret, men overlevede med held attentatet. Forud for overfaldet modtog han flere dødstrusler fra nazier pga. hans modstand mod offentlige naziforsamlinger og hans støtte til kravet om forbud mod  nazistrukturerne, deriblandt NPD. På NPDs officielle internetside har der i flere måneder kørt en personlig hetskampgne mod Mannichl. ”Jeg lader mig ikke skræmme af højreekstremisterne”, sagde han efter overfaldet til lokalavisen ”Passauer Woche”.

 

Relaterede artikler

 

15.000 demonstrerede mod nazimarchen i Dresden http://indymedia.dk/articles/790

Tysk efterretningstjeneste advarer mod nazi-aktiviteter http://modkraft.dk/spip.php?article6944

Politiagenter i tysk nazi-ledelse http://modkraft.dk/spip.php?article1596

Tyske nazister samler sig http://modkraft.dk/spip.php?article3586

 

antifa-links

Fynske Antifascister - FAF http://faf.antifa.net/

AFA-København og omegn  http://www.antifa.dk/

AFA – Sverige http://www.antifa.se/

antifa.de http://www.antifa.de/cms/

antifa-global http://www.antifa.net/

 

 

 

 

  Venstreradikal antifademo mod fascisternes opmarch i Dresden, februar 2009